Wat doe jij met je vakantiegeld?

Mei en juni zijn traditioneel de maanden dat het vakantiegeld wordt uitgekeerd. Vorig jaar bleek uit onderzoek van het Nibud dat we steeds bewuster kiezen hoe we dit geld besteden. Bijna 40% gebruikt dit geld om te sparen. Een verstandige keuze. Toch kan het slim zijn om dit geld juist wel uit te geven. Door het te investeren in duurzame woningverbeteringen. Dat levert je namelijk meer rendement op dan de rente op je spaarrekening.

Neem zonnepanelen, MilieuCentraal heeft berekend dat het rendement op een investering in zonnepanelen te vergelijken is met 6% rente op je spaargeld. Om je een idee te geven van de kosten en besparing hebben we hier een rekenvoorbeeld:

Een set van 8 zonnepanelen inclusief omvormer en installatie kost €4.170. Maar je kunt de btw over dit bedrag terugkrijgen, dan kost het dus nog maar €3.445. Een groot deel betaal je met je vakantiegeld, hier zijn we uitgegaan van €1.300. Dan heb je nog maar €2.145 spaargeld nodig voor de aanschaf. En dan, wat levert je dit op? Het antwoord, een besparing van €500 per jaar! De investering doe je eenmalig, maar van de besparing blijf jaar na jaar van profiteren.

Kosten incl. btw: €4.170
Kosten excl. btw: €3.445

Inleg vakantiegeld: €1.300
Inleg spaargeld: €2.145

Besparing: € 500 per jaar

Nog een voorbeeld, spouwmuurisolatie. Het rendement van deze investering ligt zelfs nog hoger. Volgens MilieuCentraal is het rendement vergelijkbaar met een spaarrente van 10%.

Voor een gemiddelde tussenwoning liggen de kosten van spouwmuurisolatie rond de €665. Als je dit met je vakantiegeld betaalt, dan hoef je geen spaargeld in te leggen en hou je zelfs nog geld over! Na de investering ga je flink besparen, zo’n €200 per jaar. En die besparing neemt de komende jaren alleen maar toe, omdat onze gasprijzen aan het stijgen zijn.

Kosten: €665

Inleg vakantiegeld: €665

Besparing: €200 per jaar

Wil jij je vakantiegeld slim besteden? Dan loont het dus om je te verdiepen in duurzame investeringen voor je huis. Naast zonnepanelen en spouwmuurisolatie is er vaak nog veel meer mogelijk. Denk ook eens aan je glas vervangen of overstappen op duurzame verwarming met een hybride warmtepomp. Wil jij weten wat er mogelijk is bij jouw woning? Doe dan onze online Quickscan. Hiermee krijg je binnen een paar minuten inzicht in wat je kunt doen.

Start hier de Quickscan!