Wat is een omvormer? En waarom heb ik dat nodig?

Een zonnepanelensysteem bestaat uit zonnepanelen en een omvormer. Zonder omvormer heb je niks aan je panelen. De omvormer zorgt er namelijk voor dat de  stroom die je zonnepanelen opwekt geschikt is voor je apparaten.

Wat is geschikte stroom?
Er zijn twee soorten stroom, wisselstroom en gelijkstroom. Wisselstroom heb je nodig voor je elektrische apparaten en heb je nodig voor het terugleveren van stroom aan het energienet. Maar je zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Daarom zet je omvormer de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom.

Wat is belangrijk bij het selecteren van een omvormer?
Er zijn verschillende type omvormers op de markt. Welk type het best past bij jouw systeem is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je op gaat wekken met je zonnepanelen. Kies voor een omvormer die past bij het vermogen van je zonnepanelen. Wanneer je omvormer minder vermogen aan kan dan je opwekt, is dat zonde. Andersom, een omvormer die meer vermogen aan kan dan je opwekt, kan leiden tot een “luie” omvormer. Laat dus altijd goed kijken naar je complete installatie, het aantal zonnepanelen in combinatie met de omvormer.

Heb je gedeeltelijk schaduw op je zonnepanelen en wil je de opbrengst van de panelen optimaliseren, dan is er de optie om je omvormer te combineren met een optimizer. Een ‘normale’ omvormer (ook wel string omvormer genoemd) ziet de zonnepanelen als een serie geschakelde (string) installatie. Mocht er schaduw op een van de panelen vallen, dan heeft dat negatieve invloed op alle panelen. Door het toevoegen van een optimizer per zonnepaneel, worden de zonnepanelen van elkaar losgekoppeld en heeft de opbrengst van het ene paneel geen invloed meer op het andere paneel. Dit is ook zichtbaar in de monitoring, elk paneel is dan apart zichtbaar.

Maakt een omvormer geluid?
Een omvormer maakt een beetje geluid, zo tussen de 25 en 30 decibel. Dat is te vergelijken met het geluid dat je diepvries maakt.  Vaak wordt de omvormer geplaatst in een ruimte waar men niet zo veel last zal hebben van het geluid, denk aan je zolder of bijvoorbeeld een meterkast.

Waar plaats ik een omvormer?
Bij het plaatsen speelt niet alleen het geluid een rol. Het is belangrijk dat de plek waar de omvormer komt stofvrij is en dat het apparaat de warmte goed kwijt kan. En het moet natuurlijk wel passen, gelukkig is een omvormer niet heel groot. Wat de beste locatie is voor jouw omvormer is af te stemmen met de installateur.

Hoe lang gaat een omvormer mee?
Net als op je zonnepanelen zit er op je omvormer een garantie. Vaak is dit 10 jaar. Daarnaast speelt de kwaliteit van de installatie ook mee. Kies daarom altijd voor een vakkundig installateur.

Wij hebben al combinaties van zonnepanelen met omvormers gemaakt. Zo weet je zeker dat jouw complete systeem de meest optimale stroom levert. Wil je weten wat het beste systeem voor jouw situatie is? Doe dan de zonnepanelen intake.

 


Aanvraag zonnepanelen

Wat past bij mijn huis?

Vraag informatie aan